Cum alegi sa imbatranesti?

Posted: Iunie 29, 2013 in Eu, tu si restul lumii
Etichete:, , , , ,

– Plecați d-aci copii blestemați! Vă sparg mingea dacă vă mai prind! Se auzi vocea stridentă, cu un ton răutăcios a bătrânei de la etajul trei.

În scurt timp copii și-au luat tălpășița, nedumeriți de indignarea bătrânei.

– Îi doar un lap-tenis și nici măcar oră de liniște. Ce are cu noi? Zise cel mai mic, grăbit de prietenii săi.

– Las că mergem în altă parte, toți vecinii spun despre ea ca e o urâcioasă. Nu știi?

*
     Mărioara intră în casă, mulțumită că a reușit să-i alunge pe prăpădiții cu mingea. Bineînțeles, ea e singură. Nu are soț sau copii cu care să-și lumineze bătrânețea. A fost singură la părinți, o răsfățată și de o frumusețe rară, dar goală pe dinăuntru. Nici un bărbat nu s-a ridicat la standardele ei și astfel a rămas singură. Casa îi e plină de poze ce ea, la ședințe foto din tinerețe. În vitrină îi atrage atenția un portret, semnat de un cunoscut artist cu care avuse o relație. Portretul îi păstrează frumusețea nealterată, nesupusă încercării timpului.
     Mărioara s-a oprit în fața vitrinei, s-a uitat, pierdută parcă într-un alt timp și spațiu, la fata frumoasă, răpită de brațele puternice ale timpului. A rămas un moment așa, pierdută, după care a pornit spre baie. Ajunsă în fața oglinzii se încruntă, gest ce i-a înăsprit și mai mult trăsăturile feței, acestea deja afectate de anii grei și de machiajul nelipsit din tinerețe. Fața brăzdată de riduri, spunea povestea momentelor în care sentimentele de ură, dispreț și egoism încercau să se ascundă după un chip frumos.
      Ochii i s-au umezit și s-a pierdut iar într-o lume de mult apusă.
*********
– Tanti Adelinaaaa! strigă un copilaș ca din gură de șarpe la poarta femeii.
– Acuma vine tanti!
    Poarta se deschide cu un sunet de fier ruginit ce zgârie timpanul copilașului. Bătrâna vede încruntarea de pe fața copilului și îl mângâie pe cap, stricândui freza. Copilul se impune repede, ciufulindu-și  părul înapoi la forma inițiala. Se uită morocănos la bătrână și o întrebă scurt.
– Mai aveți cozonac?
     Adelina începe să râdă și se uită cu căldură la Ionel.
– Hai cu tanti să-ți dea ceva bun!
      Ionel o ia de mâna îmbătrânită de la vreme, de la gătit și de la grija cu care și-a crescut copiii și pornesc spre bucătărie. Adelina ia cozonacul, îi taie câteva felii pe care le pune la pachet și una i-o dă în mânuță. Copilul îi mulțumește politicos și o ia la fugă prin ogradă. Bătrâna merge încetișor în urma lui și îl privește cu drag. Îi aduce aminte de copii ei, la 25 de ani acum.
       Adelina mai dă de mâncare puilor ce își cer zgomotos porția și intră în casă. Se oprește pe hol, în fața oglinzii. Chipul îi trădează vârsta, dar căldura din ochi și blândețea o înconjurau ca o aură.
        Bătrâna se mai privește o dată în oglindă, zâmbește și pornește spre camera de zi, unde soțul o așteaptă să-și termine partida de cruce.

Las la latitudinea fiecăruia interpretarea textului.

S adifrent.wordpress.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s